Malzemeler
Karnıyarık için:
- 4 adet orta boy patlıcan.
Patlıcanları pişirmek için:
- Yarım Türk kahvesi fincanı sıvı yağ,
- Yarım Türk kahvesi fincanı su.
İç harcı için:
- 200 gram kıyma,
- 1 adet kuru soğan,
- 1 adet kırmızı kapya biber,
- 1 tatlı kaşığı Burcu domates salçası,
- 1 adet domates,
- 2 diş sarımsak,
- 4-5 dal maydanoz,
- Tuz,
- Kekik,
- Pul biber.
Sosu için:
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ,
- 1 tatlı kaşığı Burcu domates salçası,
- 1 adet domates,
- 1 fiske tuz,
- 1 fiske kekik.
- Yarım çay bardağı su.
Hazırlanışı:
Patlıcanlar yıkanıp alacalı olarak soyulur ve üzerine bıçakla bir çizik atılıp içi hafif tuzlanır.
Patlıcanlar kapaklı bir tavaya koyulup, üzerine yarım fincan su ve yarım fincan sıvı yağ ilave edilir.
Tavanın kapağı kapatılıp, orta ateşte arada bir çevrilerek güzelce kızartılır.
Kızaran patlıcanlar tavadan çıkartılıp, geniş bir karnıyarık tenceresine yerleştirilir ve kaşık yardımı ile açılır.
İç harcını hazırlamak için, patlıcanların kızartıldığı tavaya, ince ince doğranan soğan ve biberler koyulur.
Üzerine bir tutam tuz atılıp, orta ateşte kavrulur, tavadaki yağ miktarı az ise biraz sıvı yağ ilave edilebilir (bana yeterli geldi).
Soğanlar kavrulunca içerisine kıyma ilave edilir ve suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir.
Kıyma suyunu çekince üzerine salça ve sarımsak rendesi ilave edilip kavrulur.
Üzerine, kabuğu soyulup küçük doğranan domates ve maydanoz ilave edilip, 1-2 dakika sonra ocaktan alınır.
Son olarak baharatlar eklenip karıştırılır ve hazırlanan iç harcı patlıcanların üzerine paylaştırılır.
Sosunu hazırlamak için, iç harcının hazırlandığı tavaya sıvı yağ ve salça koyulup kavrulur.
Üzerine domates rendesi, çok az tuz , kekik ve su ilave edilip, bir iki fokurdatıp ocaktan alınır.
Hazırlanan sos, karnıyarıkların arasına dökülür ve kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişmeye bırakılır.
Pişirilen tencerede karnıyarık yemeği, sıcak olarak servise sunulur.
Not: Patlıcanların kızarma aşamasında, su ve yağ karışımı olduğu için hafif sesler gelebilir korkmayın 🙂 Ocağın altını kısarak patlıcanları çevirebilirsiniz.
Patlıcanlar bu şekil de kızarınca, hem çok yağlı olmuyor, hemde lezzeti değişmiyor.